Veganská strava v těhotenství

Osnova:
Veganská strava v těhotenství
Jakým způsobem lze doplnit nedostatek bílkovin
Pět živin, bez nichž by to v těhotenství nešlo:
1. Kyselina listová
2. Vitamín D
3. Jód 
4. Vitamín E
5. Omega 3
Co může být dostatečným zdrojem omega 3 kyselin pro veganskou matku?

Vážené dámy, vyznáváte veganský životní a stravovací styl a chystáte se založit rodinu?

Měly byste se zamyslet nad tím, zda váš organismus má zajištěny všechny cenné látky v dostatečné míře, a to jak pro vás, tak i pro miminko. Máte-li sebemenší pochybnosti, čtěte náš článek, a případně se ještě obraťte na nutričního odborníka a těhotensko - gynekologickou poradnu.

Veganská strava v těhotenství

Patříte mezi ty maminky, které preferují vegetariánskou, veganskou či dokonce vitariánskou stravu? Pak by se mohlo snadno stát, že ve vašem organismu budou chybět některé látky, potřebné jak pro vás, tak i pro vaše miminko.

A protože vegetariáni konzumují alespoň mléko, vejce, případně ryby nebo drůbeží maso, my se v tomto článku zaměříme hlavně na stravu veganskou.

Jestliže jste vegankou už dlouhou dobu a máte jistotu, že vaše stravování je správné a vy dobře prospíváte, bude pravděpodobně prospívat i vaše dítě.

V případě, že jste přešly na veganské stravování teprve nedávno a ještě nemáte svůj jídelníček dokonalý – v tom smyslu, abyste všechny živiny, tj. zejména bílkoviny, které jste dříve získávaly pro své tělo z masa, dokázaly nahradit dostatečným množstvím bílkovin rostlinných. Ty totiž nejsou považovány za bílkoviny plnohodnotné, tak jako jsou proteiny živočišného původu. Proto jich musí vegan konzumovat větší množství.

Kromě bílkovin může organismus vegana postrádat i minerály a vitamíny. A to by mohlo mít fatální dopad jak na matku, tak i na miminko. V případě nedostatku makroživin se obraťte na gynekologickou poradnu, kde se dovíte, zda je možné v těhotenství užívat i doplňky stravy.

Jakým způsobem lze doplnit nedostatek bílkovin

Protože strava veganů je založena hlavně na sacharidech a rostlinných tucích, je pravděpodobné, že v těhotenství, kdy organismus vyžaduje zvýšené nutriční hodnoty, by mohly bílkoviny opravdu chybět. Z rostlin je na proteiny nejbohatší sója. Avšak samotné sójové boby jsou považovány spíše za přílohu.

Bílkovinu lze lépe vytěžit ze sójového mléka, tofu – přírodního, uzeného nebo ochuceného bylinkami, či sójového masa.

Dalším dobrým zdrojem bílkovin je seitan. Jedná se o veganskou náhražku masa, vyráběnou z pšeničného lepku. Tady pozor – seitan zřejmě nebude vhodnou potravinou pro celiaky! Ale maminkám s veganským, vegetariánským, vitariánským a makrobiotickým stravovacím zaměřením může poskytnout potřebné dávky bílkovin.

Těhotné a kojící ženy potřebují – kromě zvýšeného množství bílkovin – i vyšší příjem minerálů a vitamínů.

Pět živin, bez nichž by to v těhotenství nešlo:

1. Kyselina listová

Kyselina listová patří do komplexu vitamínů B, konkrétně se jedná o B9. Má významný vliv na vývoj plodu, zejména mozku a nervové soustavy v I. trimestru. Nedostatek kyseliny listové může způsobit určité vady plodu, zejména rozštěpové. Matky by jí měly konzumovat dostatečné množství již tři měsíce před plánovaným těhotenstvím. A v čem vitamín B5 najdete? V listové zelenině – zelí, kapusta, saláty, natě; dále si ji zajistíte konzumací ovoce a ořechů. Dbejte na to, abyste ovoce a zeleninu požívaly za syrova; tepelnou úpravou se podstatná část kyseliny listové ztrácí.

2. Vitamín D

Hladina tohoto vitamínu je u dítěte závislá na jeho množství v těle matky po dobu těhotenství. Jeho nedostatek by se mohl u potomka projevit rachitidou – malformací kostí. A to není zdaleka všechno! Vitamín D příznivě ovlivňuje mnohé biologické procesy v našem organismu, má zásadní vliv na náš imunitní systém, pomáhá tělu vstřebávat vápník, tudíž je nezbytný při tvorbě zubů a kostí. Rovněž podporuje i samotnou reprodukci.

Těhotné ženy jsou k nedostatku vitamínu D náchylné, a to by mohlo mít neblahý vliv i na plod – zvyšuje se riziko nízké porodní váhy i předčasného porodu; je ovlivněna hladina glykemie a vzniká riziko těhotenské cukrovky; u dětí může dojít ke vzniku astmatu, schizofrenie či poruchám řeči.

Vitamín D mohou matky – veganky získat z rostlinných olejů a ze sluníčka.

3. Jód 

Tento biogenní prvek je nezbytný pro správný vývoj organismu. Jód se na Zemi vyskytuje pouze ve sloučeninách a jeho většina je obsažena v mořské vodě. Jód se proto získává z mořských řas. Obsahují ho i mořské ryby, takže by bylo ideální, kdyby ženy v těhotenství mohly alespoň do té doby, než přestanou kojit, mořské ryby konzumovat.

Pokud to není možné, jezte mořské řasy (lze je vařit třeba s luštěninami, jimž dodají lahodnou chuť a obohatí pokrm i o minerály) a soustřeďte se na pití minerálních vod s obsahem jódu. V případě nedostatku jódu by mohlo dojít k poškození mozku jedince, poruchám růstu, nedostatek jódu může také vést k chybné funkci štítné žlázy a dokonce i k neplodnosti. Jód se přidává do soli, aby se tak dostal k co nejširším vrstvám populace.

4. Vitamín E

Je účinným antioxidantem a posiluje imunitní systém. Přesto, že je vitamín E rozpustný v tucích a částečně se ukládá do zásoby v játrech a v tukových tkáních, stejně se jeho velká část z těla přirozenou cestou vylučuje. Proto je nutné ho neustále doplňovat, a to nejlépe formou vhodné a vyvážené stravy.

Pro vegany jsou nejlepším zdrojem vitamínu E tyto plodiny: Mandle, špenát, batáty, avokádo, pšeničné klíčky, slunečnicová semena, palmový olej, máslová dýně, olivový olej.

Vitamín E je nepostradatelný pro správnou funkci tělesných orgánů, i enzymatických a neurologických procesů. Je součástí metabolismu bílkovin, tuků i sacharidů. Chrání polynenasycené mastné kyseliny před oxidací. Snižuje krevní tlak a zabraňuje vzniku cévních onemocnění.

Při nedostatku vitamínu E se u žen snižuje šance na přirozené početí – vitamín E bývá nazýván i vitamínem plodnosti. Může dojít k poškození červených krvinek, ba dokonce se může i vyvinout určitý druh anémie.

5. Omega 3

Nenasycené mastné kyseliny jsou nezbytné pro každý organismus, avšak v době těhotenství, kdy je plod ve vývoji, je jejich potřeba ještě vyšší. A důležité jsou jak pro matku, tak i pro dítě, a to ještě i v době kojení i později. Jejich nedostatek může u dětí způsobit poruchy růstu i vývoje. Může se projevit sníženou tvorbou buněčných membrán, nedostatečnou imunitou, depresemi a dokonce i snížením kognitivních funkcí.

Co může být dostatečným zdrojem omega 3 kyselin pro veganskou matku?

V rostlinné stravě není tak snadné zdroj esenciálních mastných kyselin najít, nejvíce je jich totiž obsaženo v živočišných produktech, hlavně v rybách. A tak se vegani a další odpůrci masa musí spolehnout na semena a oleje:

- olej z lněného semínka
- chia semínka
- konopné semínko nebo olej z nich
- vlašské ořechy
- řepkový olej

Zpět